Resultat

 Sammanfattning av resultaten i de restaurerade områdena

  • Vattendragsrestaureringarna har lett till ca 45 ha biotopvårdad areal
  • Vi har öppnat 18 dammar vilket har lett till 226 km återöppnad forssträcka och 3700 ha tillgänglig sjöareal
  • Vi har återöppnat ett stort antal stängda sidovattendrag vilket har lett till 22 ha återöppnade/tillgängliga vattenarealer i 126 km nytillgängliga vatten
  • Vi har tillverkat drygt 1000 lekbottnar för fisk

Uppföljning av demonstrationsåtgärderna

En av våra restaureringsmetoder, demonstrationsåtgärden, är helt ny inom vattendragsrestaurering och därför har projektet åtagit sig att följa upp effekterna av denna åtgärd. Resultaten från uppföljningsstudierna finns HÄR.

Databas

Grunddata från studier gjorda i demonstrationsbäckarna finns HÄR.

Två studier gjordes i demonstrationsbäckarna innan restaureringen började:

Föregripande hydrogeografisk modellering

Under första halvan av 2010 utförde forskare vid Luleå tekniska universitet en hydrogeografisk modellering med syftet att försäkra att placeringen av block och stenar görs så effektivt som möjligt i demonstrationsområdena. Läs mer om studien HÄR.

Hydrologisk förstudie

Under sommaren 2010 och delvis under 2011 gjordes en hydrologisk förstudie med syftet att efter restaureringen kunna bedöma den ekologiska effekten av den avancerade restaureringen i demonstrationsområdena. Läs mer om förstudien HÄR.

En uppföljande studie gjordes efter restaureringen 2011 och resultaten från de båda studierna har bearbetats och resulterat i en artikel som publicerats i Ecology & Society:s specialutgåva “Ecological restoration in northern regions”. Länk till utgåvan Länk till artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.