Natura 2000-dagen firades med förskolebesök, teckning och målning

Den 21 maj firades Natura 2000-dagen över hela Europa. Vindel River LIFE firade dagen tillsammans med förskolebarn i Lycksele och Umeå. Där de hade intressanta diskussioner med 5-åringarna om vilka saker i vårt dagliga liv som är gjorda av trä, var virket kommer ifrån, hur det i dag transporteras från skogen till sågverket, och att man förut, innan vi hade vägar och lastbilar, använde bäckar och älvar för timmertransporten.

Natura 2000-dagen firades med förskolebesök, maskerade ungar
Maskerade ungar

Barnen fick fundera över hur de rensade kanalerna kunde ha påverkat fisken, såsom stensimpa och öring, och det pratades om det faktum att vi inte längre behöver använda vattenvägarna för timmertransporter och att vi därför försöker återställa dem så att insekter och fisk kan ha en chans att komma tillbaka till sina ursprungsområden.

Natura 2000-dagen firades med förskolebesök, Signe
Signe

De lärde sig också att vuxna har beslutat att vi i vissa delar av Europa måste ta extra god hand om miljön så att de och deras barn kan besöka och njuta av naturen även i framtiden och att de områdena kallas Natura 2000, och att Vindelälven är ett sådant område.

Barnen fick färglägga typisk vindelälvsfisk, och fjärilar som sedan blev till masker. Dagen blev mycket lyckad och både barn och vuxna lärde sig mycket av varandra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *